01 -
Umieść kawałki kurczaka w misce z 1 łyżką sosu sojowego, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Posyp 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej i ponownie wymieszaj. Odstaw na bok.
02 -
W średniej wielkości misce albo w większej miarce z dziobkiem wymieszaj wodę, miód, ocet ryżowy, czosnek, imbir, płatki chili, pozostałe ¼ szklanki sosu sojowego i 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Wymieszaj, aż składniki się połączą. Umieść w pobliżu kuchenki.
03 -
Rozgrzej olej na dużej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu lub w woku na średnio-wysokim ogniu. Gdy będzie gorący i zacznie lekko błyszczeć, usmaż kawałki kurczaka, układając je w jednej warstwie. Pozwól im się przyrumienić na jednej stronie przez około 2–3 minuty. Obróć kawałki i smaż przez kolejne 2–3 minuty, aż będą całkowicie gotowe i równomiernie zarumienione.
04 -
Pod koniec smażenia kurczaka ugotuj na parze warzywa, jeśli je wykorzystujesz.
05 -
Wlej przygotowany sos na patelnię z kurczakiem i dokładnie wszystko wymieszaj. Podgrzewaj, często mieszając, aż sos zgęstnieje i nabierze błyszczącej konsystencji, przez około 1–2 minuty. Dwie trzecie pokrojonych dymek dodaj do potrawy na sam koniec.
06 -
Podawaj na gorąco z ryżem, parowanymi warzywami i odrobiną reszty posiekanej dymki na wierzchu.