Aromatyczne ziemniaki z mozzarellą (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Główne składniki

01 - 1 szklanka tartej mozzarelli
02 - 1/2 szklanki suszonych pomidorów, pokrojonych
03 - 1 szklanka pieczarek drobno posiekanych
04 - 4 szklanki ugotowanych ziemniaków dobrze rozgniecionych

→ Dodatki

05 - 2 łyżki posiekanej pietruszki
06 - 1 jajko
07 - 1/2 szklanki mąki (dodaj trochę na obtoczenie)
08 - Sól i pieprz jak lubisz
09 - Olej do smażenia

# Sposób Przygotowania:

01 - Najlepiej podać na gorąco z ulubionym dipem czy świeżymi warzywami.
02 - Placki wrzucaj na rozgrzany olej i smaż po 3-4 minuty z jednej oraz drugiej strony aż będą rumiane i chrupiące.
03 - Formuj placki grubości mniej więcej 1,5 cm wilgotnymi dłońmi, panieruj lekko w mące.
04 - W dużej misce wrzuć ziemniaki, podsmażone pieczarki, suszone pomidory, startą mozzarellę, mąkę, jajko i natkę pietruszki. Dopraw do smaku i wymieszaj wszystko.
05 - Pieczarki wrzuć na patelnię na odrobinie oleju i smaż aż zmiękną. Niech sobie ostygną.

# Uwagi:

01 - Placki są najlepsze zaraz po smażeniu, wtedy są ekstra chrupiące.
02 - Najlepiej ugotować ziemniaki dzień wcześniej - zimne łatwiej da się formować.