Gruszka i Orzechy (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Sałatka

01 - 1 duża, dojrzała gruszka np. Konferencja lub Klapsa, pokrojona w cienkie plastry
02 - 5 garści mieszanki sałat lub ulubionej zieleni
03 - ⅓ szklanki suszonych żurawin
04 - ½ szklanki pokruszonego sera feta (około 60 gramów)
05 - ½ szklanki surowych orzechów włoskich lub laskowych

→ Sos

06 - 1 mała szalotka, drobno posiekana
07 - 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
08 - 1 łyżka octu jabłkowego
09 - 1 łyżka syropu klonowego
10 - 1 łyżeczka musztardy Dijon
11 - ¾ łyżeczki soli kuchennej
12 - ⅛ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

# Sposób Przygotowania:

01 - Rozgrzej piekarnik do 175ºC. Ułóż orzechy na blasze do pieczenia w jednej warstwie. Piecz przez 8-10 minut, aż poczujesz ich intensywny zapach i nabiorą chrupkości. Przygotowane orzechy przełóż od razu na deskę i odstaw do wystygnięcia. Posiekaj je na mniejsze kawałki.
02 - W średniej misce dokładnie wymieszaj składniki sosu: szalotkę, oliwę, ocet jabłkowy, syrop klonowy, musztardę Dijon, sól i pieprz. Powstały sos powinien być gęsty.
03 - Do dużej misy włóż sałatę i połowę plasterków gruszki, pokruszonej fety, suszonych żurawin i posiekanych orzechów. Polej sałatkę częścią sosu, aby była lekko wilgotna, i delikatnie wymieszaj. Jeśli wydaje się zbyt sucha, dodawaj sos stopniowo, mieszając po każdej dodanej porcji, aż wszystkie składniki będą równomiernie pokryte.
04 - Na sałatce rozłóż resztę gruszki, sera feta, żurawin i orzechów. Delikatnie przemieszaj. Posmakuj i ewentualnie dopraw szczyptą soli. Natychmiast podawaj z pozostałym sosem obok.

# Uwagi:

01 - Resztki można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez maksymalnie 2 dni. Sos trzymaj oddzielnie i wymieszaj z sałatką tuż przed podaniem.