Kalafior i grzyby (Wersja do Druku)

# Składniki:

01 - 1 cały kalafior, podzielony na małe kawałki.
02 - 500 g pieczarek brązowych, pokrojonych w plastry.
03 - 3 ząbki czosnku, drobno posiekane.
04 - 2 łyżki oleju z oliwek.
05 - 1 łyżka soku z cytryny.
06 - Sól i czarny pieprz – do smaku.
07 - 2-3 gałązki świeżego tymianku.

# Sposób Przygotowania:

01 - Rozdziel kalafior na małe kawałki. Pieczarki pokrój na plasterki, a czosnek drobno posiekaj. Oderwij listki tymianku od gałązek.
02 - Na tej samej patelni smaż pieczarki przez około 4-5 minut. Dodaj czosnek i tymianek, mieszając przez kolejne 1-2 minuty.
03 - Rozgrzej olej na dużej patelni. Smaż kalafior przez 5-7 minut, aż do miękkości. Dopraw solą i pieprzem, odłóż na bok.
04 - Włóż kalafior z powrotem na patelnię z pieczarkami. Skrop całość sokiem z cytryny. Przypraw solą i pieprzem wedle smaku.

# Uwagi:

01 - Bogate źródło witaminy C, K i błonnika.
02 - Świetnie sprawdzi się jako lekki obiad lub dodatek.
03 - Dobrze komponuje się z pełnoziarnistym ryżem lub chlebem razowym.