01 -
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i suszone drożdże.
02 -
Do suchych składników dodaj letnie mleko, jajka oraz rozpuszczone masło.
03 -
Zagnieć składniki do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta, w razie potrzeby dosyp odrobinę mąki.
04 -
Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości.
05 -
Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój na połówki lub ćwiartki.
06 -
Podziel wyrośnięte ciasto na porcje, formuj placki, ułóż na środku śliwki skórką do dołu, zwilżając ręce wodą, jeśli ciasto się klei.
07 -
W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i cukier, mieszaj do uzyskania sypkiej konsystencji kruszonki.
08 -
Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posyp kruszonką.
09 -
Nagrzej piekarnik do 185°C i piecz przez około 25 minut, aż bułeczki uzyskają złoty kolor.