01 -
W małej misce połącz masło, mąkę, cukier i trochę przyprawy do dyni. Rozcieraj palcami aż wszystko się pokruszy. Wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.
02 -
Ustaw piekarnik na 162°C. Nasmaruj formę 23x13 cm i wyłóż papierem do pieczenia tak, by zwisał po bokach. Dzięki temu łatwo wyjmiesz upieczone ciasto.
03 -
Wymieszaj mąkę, sodę, większość przyprawy do dyni, cynamon i sól w osobnej misce. Odstaw na chwilę.
04 -
Ubijaj cukry z puree z dyni i olejem aż masa będzie gładka. Dodaj jajka i wanilię, mieszaj aż wszystko się połączy.
05 -
Wsyp połowę suchych składników do mokrych. Wlej mleko i wymieszaj. Dosyp resztę mąki i mieszaj aż masa będzie gładka i jednolita.
06 -
Wylej ciasto do przygotowanej foremki i wyrównaj wierzch. Wyjmij kruszonkę z lodówki i równomiernie rozsyp ją po wierzchu.
07 -
Wstaw do piekarnika na około 80 minut. Sprawdzaj patyczkiem czy jest upieczone – powinien wyjść suchy. Jeśli trzeba, piecz jeszcze po 5 minut.
08 -
Wymieszaj cukier puder z syropem klonowym, aż powstanie gładka polewa. Polej nią wystudzone ciasto przed krojeniem.