01 -
Umyj dokładnie ziemniaki. Gotuj je w mundurkach w osolonym wrzątku przez około 15 minut. Alternatywnie możesz użyć ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej, co pozwoli Ci zaoszczędzić czas.
02 -
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra-dół). Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
03 -
Połóż ugotowane ziemniaki (w skórkach) na blachę. Użyj tłuczka do ziemniaków lub spodu butelki, by delikatnie je spłaszczyć. Powinny być płaskie, ale nie rozpadnięte.
04 -
Posmaruj spłaszczone ziemniaki oliwą z oliwek (możesz użyć pędzelka lub spryskiwacza). Obficie przypraw solą, pieprzem i mieloną papryką.
05 -
Wstaw przygotowane ziemniaki do nagrzanego piekarnika. Piecz około 25-30 minut, aż staną się złociste i chrupiące na brzegach.