Chrupiace Irish Kurczak (Wersja Do Druku)

Soczyste udka w panierce panko z aromatycznymi ziołami, pieczone na chrupko i złocisto.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Drób

01 - 8 udek z kurczaka ze skórą i kością

→ Marynata

02 - 240 ml maślanki

→ Panierka

03 - 180 g bułki tartej panko
04 - 120 g mąki pszennej
05 - 2 łyżeczki soli
06 - 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
07 - 1 łyżeczka wędzonej papryki
08 - 1 łyżeczka suszonego tymianku
09 - 1/2 łyżeczki czosnku w proszku

→ Wykończenie

10 - 30 ml roztopionego masła

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Nastaw piekarnik na 220°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i lekko posmaruj olejem.
02 - W dużej misce dokładnie zalej udka maślanką. Odstaw na minimum 15 minut, by były miększe i smaczniejsze.
03 - W płytkim naczyniu wymieszaj bułkę tartą panko, mąkę, sól, pieprz, wędzoną paprykę, tymianek i czosnek w proszku.
04 - Wyjmuj po kolei udka z maślanki, strzepuj nadmiar i dokładnie obtaczaj w panierce, by dobrze się przykleiła.
05 - Połóż panierowane udka na blasze. Polej równomiernie roztopionym masłem, co pomoże zrobić chrupiącą skórkę.
06 - Włóż do gorącego piekarnika na 40 minut lub do momentu, aż panierka będzie złocista, a mięso osiągnie 74°C. Podawaj od razu.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Dłuższe moczenie drobiu w maślance wzmacnia smak i zmiękcza mięso.
02 - Mięso musi mieć co najmniej 74°C w środku, by było bezpieczne do jedzenia.
03 - Jeśli chcesz, żeby było super chrupiące, na końcu włóż na 2-3 minuty pod grill, ale pilnuj, by się nie spaliło.