Chrupiace jablkowe chipsy (Wersja Do Druku)

Cienko pokrojone jablka upieczone na chrupko i przyprawione cynamonem, zdrowa przekaska.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Owoce

01 - 3 duże jabłka (Gala, Fuji albo Ligol), pokrojone bardzo cienko

→ Przyprawy

02 - 1 łyżeczka cynamonu mielonego

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Ustaw piekarnik na 90 stopni Celsjusza.
02 - Wyłóż dwie duże blachy papierem do pieczenia lub matami silikonowymi.
03 - Umyj jabłka i pokrój na cienkie plasterki ok. 3 mm, najlepiej na krajaczce, pamiętając o usunięciu gniazd nasiennych.
04 - Jedną warstwą rozłóż plasterki jabłek na blachach i posyp równomiernie cynamonem z obu stron.
05 - Piecz jabłka przez godzinę w 90 stopniach.
06 - Delikatnie obróć plasterki i piecz kolejną godzinę w tej samej temperaturze.
07 - Wyłącz piekarnik i zostaw jabłka na 30 minut do przestudzenia. Jeśli nadal nie są chrupiące, dopiekaj po 15 minut aż do idealnej konsystencji.
08 - Zdejmij jabłkowe chipsy z blach i od razu podawaj lub trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby nie straciły chrupkości.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Do równych i cienkich plasterków najlepiej użyj krajaczki. Szczelne opakowanie pomoże zachować chrupkość.