01 -
Ustaw piekarnik na 90 stopni Celsjusza.
02 -
Wyłóż dwie duże blachy papierem do pieczenia lub matami silikonowymi.
03 -
Umyj jabłka i pokrój na cienkie plasterki ok. 3 mm, najlepiej na krajaczce, pamiętając o usunięciu gniazd nasiennych.
04 -
Jedną warstwą rozłóż plasterki jabłek na blachach i posyp równomiernie cynamonem z obu stron.
05 -
Piecz jabłka przez godzinę w 90 stopniach.
06 -
Delikatnie obróć plasterki i piecz kolejną godzinę w tej samej temperaturze.
07 -
Wyłącz piekarnik i zostaw jabłka na 30 minut do przestudzenia. Jeśli nadal nie są chrupiące, dopiekaj po 15 minut aż do idealnej konsystencji.
08 -
Zdejmij jabłkowe chipsy z blach i od razu podawaj lub trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby nie straciły chrupkości.