01 -
Obierz jabłka obieraczką, przekrój na pół i pokrój na kliny ok. 1,25 cm grubości.
02 -
W misce połącz mąkę, przyprawę do jabłecznika i 4 łyżki cynamonu.
03 -
Przełóż jabłkowe kawałki do dużego pojemnika z pokrywką, dodaj suchą mieszankę, zamknij i energicznie potrząsaj, żeby wszystko się dobrze obtoczyło.
04 -
Wyjmij jabłka szeroką łyżką cedzakową, potrząśnij lekko, by pozbyć się nadmiaru mąki. Ułóż na talerzu do dalszego przygotowania.
05 -
W osobnej misce roztrzep jajka z wanilią, aż masa będzie gładka.
06 -
Na raz zanurzaj po kilka kawałków jabłek w jajecznej mieszance, tak żeby dobrze się obkleiły.
07 -
Włóż z powrotem do pojemnika z suchą mieszanką kawałki pokryte jajkiem, znów energicznie potrząśnij, żeby powstała druga warstwa.
08 -
W małej miseczce wymieszaj brązowy cukier z łyżką cynamonu odłożoną wcześniej, odstaw na bok.
09 -
Lekko spryskaj koszyk frytkownicy oliwą w sprayu. Ułóż jabłkowe ‘frytki’ w pojedynczej warstwie, jeśli trzeba, piecz partiami.
10 -
Spryskaj górę jabłek oliwą, posyp połową cynamonowo-cukrowej mieszanki i piecz w 175°C przez 6 minut.
11 -
Obróć jabłka, znów skrop oliwą, rozsyp resztę cynamonowo-cukrowej posypki i dopiecz kolejne 6 minut w 175°C.
12 -
Podawaj od razu, możesz polać karmelowym sosem albo posypać cukrem pudrem, jeśli masz ochotę.