01 -
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
02 -
Wrzuć czerwoną soczewicę do blendera o wysokiej mocy i zmiel na drobno.
03 -
Połącz mąkę z soczewicy z suszonym czosnkiem, wędzoną papryką, tymiankiem, solą, pestkami dyni oraz sezamem. Następnie dodaj olej rzepakowy i wodę, a całość wymieszaj na gęstą masę.
04 -
Przenieś masę na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Na wierzch położ dodatkowy arkusz papieru i rozwałkuj ciasto równomiernie na cienki placek.
05 -
Usuń górny papier do pieczenia i ostrym nożem albo radełkiem potnij ciasto na prostokąty lub inne kształty.
06 -
Umieść blachę na środkowym poziomie piekarnika i piecz około 20 minut, aż krakersy będą chrupiące i lekko zarumienione. Studź na blasze, aby zachowały kruchość.