01 -
Ustaw frytkownicę na 200°C, aby była w pełni nagrzana.
02 -
Obierz jabłka, a następnie pokrój je w cienkie paski przypominające frytki, grube na około 0,5 cm.
03 -
Wrzuć paski jabłek do miski i wymieszaj z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
04 -
W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, cynamon, sól i cukier puder.
05 -
Weź kilka pasków jabłek naraz i dokładnie obtocz je w przygotowanej mieszance mąki.
06 -
Strzep delikatnie nadmiar mąki z obtoczonych pasków jabłek i odłóż je na talerz.
07 -
Delikatnie spryskaj koszyk frytkownicy sprayem olejowym, by nic nie przywierało podczas pieczenia.
08 -
Ułóż obtoczone paski jabłek w jednej warstwie w koszyku frytkownicy. Piecz je w 200°C przez 8–10 minut, obracając w połowie pieczenia. Paski powinny być złociste i chrupiące. Obserwuj, aby nie przypalić – czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości pasków.
09 -
Do miseczki wrzuć sos karmelowy, serek, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Mieszaj energicznie, aż masa będzie jedwabiście gładka.
10 -
Po upieczeniu frytek przełóż je na talerz lub do koszyczka. Podawaj je na ciepło z kremowym dipem karmelowym na boku.