Delikatne ciastka (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Do przygotowania ciasteczek

01 - 230g miękkiego, niesolonego masła
02 - 60g cukru pudru
03 - Skórka starta z dwóch cytryn (około 1 łyżka stołowa)
04 - Dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
05 - 220g mąki pszennej
06 - 30g skrobi ziemniaczanej (alternatywa dla skrobi kukurydzianej)
07 - Ćwierć łyżeczki soli

→ Do lukru cytrynowego

08 - 180g cukru pudru
09 - Trzy łyżki świeżego soku z cytryny
10 - 1 łyżeczka skórki cytrynowej

→ Do dekoracji

11 - Dodatkowo trochę skórki cytrynowej do posypania

# Sposób Przygotowania:

01 - Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C i wyłóż dwa blachy papierem do pieczenia.
02 - Miękkie masło ubij razem z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, zajmie to mniej więcej 2-3 minuty na średnich obrotach.
03 - Wsyp skórkę z cytryny i wlej sok z cytryny. Wszystko wymieszaj do połączenia składników.
04 - W oddzielnej misce zmiksuj mąkę, skrobię i sól. Dodawaj stopniowo tę mieszankę do maślanej masy, miksując na niskich obrotach, aż powstanie jednolite ciasto. Konsystencja będzie miękka, ale powinna trzymać formę.
05 - Zabierz w ręce kawałek ciasta wielkości łyżki stołowej, uformuj kulkę i ułóż na blaszce, zostawiając między kulkami około 5 cm odstępu. Delikatnie spłaszcz każdą kulkę dłonią lub dnem szklanki.
06 - Umieść blachy w piekarniku i piecz 10-12 minut, aż brzegi ciasteczek lekko się zarumienią. Unikaj zbyt długiego pieczenia, bo powinny pozostać jasne.
07 - Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 5 minut, zanim przeniesiesz ciasteczka z blachy na kratkę, żeby całkiem ostygły.
08 - Do średniej miski wsyp cukier puder, dodaj sok i skórkę cytrynową. Mieszaj wszystko, aż osiągniesz gładką, lekko gęstą konsystencję. W razie potrzeby dodaj więcej soku lub cukru, żeby uzyskać odpowiednią teksturę.
09 - Kiedy ciasteczka będą już zimne, polej je lukrem, używając łyżki. Pozwól, aby lukier delikatnie się rozlał po wierzchu i bokach.
10 - Na wilgotny jeszcze lukier posyp odrobinę skórki cytrynowej, by nadać ciasteczkom intensywniejszego koloru i smaku.

# Uwagi:

01 - Domowe ciasteczka cytrynowe przypominają mi ciepłe chwile z babcią. Kuchnia pachniała cytrynową skórką, a my z zadowoleniem mieszaliśmy ciasto.
02 - Te maślane, delikatne ciasteczka cytrynowe są idealne dla fanów lekkich, cytrusowych smaków. Odrobina soku z cytryny dodaje im świeżości.
03 - Cytrynowy smak cudownie komponuje się ze słodką nutą cukru pudru. Razem tworzą orzeźwiające doświadczenie dla podniebienia, którego nie można się oprzeć.