01 -
Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C i wyłóż dwa blachy papierem do pieczenia.
02 -
Miękkie masło ubij razem z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, zajmie to mniej więcej 2-3 minuty na średnich obrotach.
03 -
Wsyp skórkę z cytryny i wlej sok z cytryny. Wszystko wymieszaj do połączenia składników.
04 -
W oddzielnej misce zmiksuj mąkę, skrobię i sól. Dodawaj stopniowo tę mieszankę do maślanej masy, miksując na niskich obrotach, aż powstanie jednolite ciasto. Konsystencja będzie miękka, ale powinna trzymać formę.
05 -
Zabierz w ręce kawałek ciasta wielkości łyżki stołowej, uformuj kulkę i ułóż na blaszce, zostawiając między kulkami około 5 cm odstępu. Delikatnie spłaszcz każdą kulkę dłonią lub dnem szklanki.
06 -
Umieść blachy w piekarniku i piecz 10-12 minut, aż brzegi ciasteczek lekko się zarumienią. Unikaj zbyt długiego pieczenia, bo powinny pozostać jasne.
07 -
Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 5 minut, zanim przeniesiesz ciasteczka z blachy na kratkę, żeby całkiem ostygły.
08 -
Do średniej miski wsyp cukier puder, dodaj sok i skórkę cytrynową. Mieszaj wszystko, aż osiągniesz gładką, lekko gęstą konsystencję. W razie potrzeby dodaj więcej soku lub cukru, żeby uzyskać odpowiednią teksturę.
09 -
Kiedy ciasteczka będą już zimne, polej je lukrem, używając łyżki. Pozwól, aby lukier delikatnie się rozlał po wierzchu i bokach.
10 -
Na wilgotny jeszcze lukier posyp odrobinę skórki cytrynowej, by nadać ciasteczkom intensywniejszego koloru i smaku.