Czekoladowe ciastka z maliną (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Ciasto na ciasteczka

01 - 125g (1 szklanka) mąki uniwersalnej
02 - 3g (1/2 łyżeczki) proszku do pieczenia
03 - 2g (1/4 łyżeczki) soli
04 - 94g (7 łyżek) masła niesolonego, miękkiego
05 - 56g (1/4 szklanki) cukru trzcinowego (lub cukru turbinado, demerara albo brązowego)
06 - 45g (1/4 szklanki) cukru muscovado (lub brązowego cukru)
07 - 1 jajko
08 - 70g (2.5 oz) gorzkiej czekolady, posiekanej
09 - 35g (1.25 oz) mlecznej czekolady, posiekanej
10 - 55g (2 oz) prażonych orzechów laskowych, przekrojonych na pół

→ Polewa malinowa

11 - 200g (7 oz) świeżych lub mrożonych malin
12 - 30g (2 łyżki) cukru białego

→ Krem czekoladowo-pralinowy z orzechami laskowymi

13 - 80g (5 łyżek) kremu czekoladowo-orzechowego
14 - 40g (3 1/2 łyżki) cukru białego
15 - 40g (1.5 oz) prażonych orzechów laskowych

→ Dodatki

16 - 50g (1.75 oz) prażonych orzechów laskowych, przekrojonych na pół
17 - gruboziarnista lub płatki soli morskiej

# Sposób Przygotowania:

01 - Wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia, a następnie odstaw na bok. W oddzielnej misce utrzyj masło z cukrem trzcinowym i muscovado na gładką masę. Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Powoli wsyp mieszankę suchych składników i wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Wmieszaj posiekaną gorzką i mleczną czekoladę oraz orzechy laskowe. Uformuj kulki o wadze ok. 60g, lekko je spłaszcz i obsyp powierzchnię orzechami laskowymi. Schłódź w lodówce przez co najmniej 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C.
02 - Zagotuj maliny i cukier w małym rondelku na średnio-wysokim ogniu, aż zgęstnieją. Przetrzyj przez sitko, aby usunąć pestki. Gotową polewę przełóż do worka cukierniczego i odstaw do schłodzenia.
03 - W rondelku na średnim ogniu rozpuść cukier, aż nabierze złotego koloru. Uważaj, aby nie mieszać za dużo, aby cukier się nie skrystalizował. Dodaj prażone orzechy laskowe i dokładnie wymieszaj. Rozłóż na papierze do pieczenia, aby ostygło, a następnie skrusz lub zmiel na drobno. Wmieszaj do kremu czekoladowo-orzechowego i przełóż do worka cukierniczego.
04 - Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ułóż kulki ciasta na blaszce wewnątrz obręczy do tart o średnicy 8 cm, orzechami do góry. Piecz przez 7-10 minut, aż krawędzie się zarumienią, a wierzch zacznie łapać kolor.
05 - Odłóż ciasteczka do ostygnięcia, ale dekoruj je, gdy są jeszcze lekko ciepłe. Za pomocą worka cukierniczego wciśnij kilka kropli polewy malinowej w kilka miejsc na każdym ciastku. Jeżeli potrzeba, małą łyżeczką zrób dziurki. Następnie dodaj kilka plamek kremu czekoladowo-orzechowego i posyp odrobiną płatków soli morskiej.

# Uwagi:

01 - Upewnij się, że polewa malinowa jest wystarczająco gęsta, inaczej wypłynie z ciasteczek.
02 - Cukier trzcinowy można zastąpić cukrem turbinado, demerara lub brązowym.