01 -
Ustaw piekarnik na 175°C (350°F). Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i odstaw.
02 -
W misie miksera stojącego z końcówką łopatkową ubij masło, cukier trzcinowy i biały, aż masa stanie się jasna i puszysta. Powinno to zająć około 2-3 minut.
03 -
Dodaj jajka oraz ekstrakt waniliowy i ubijaj aż do połączenia. W razie potrzeby zeskrob składniki ze ścianek i dna misy.
04 -
Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną i sól do mokrej mieszanki. Mieszaj na niskich obrotach, aż składniki się połączą.
05 -
Delikatnie wmieszaj kawałki gorzkiej czekolady oraz mrożone maliny. Uważaj, aby nie zgnieść malin zbyt mocno.
06 -
Przy pomocy miarki do ciasteczek (około 2 łyżki) formuj kulki ciasta i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy około 5 cm. Wstaw do piekarnika na 10-12 minut.
07 -
Pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze przez kilka minut, a potem przenieś je na kratkę do całkowitego wystygnięcia.