01 -
Włącz piekarnik na 190°C. Przygotuj kwadratową formę do pieczenia (20x20 cm), wyłóż ją papierem do pieczenia, pozostawiając trochę wystającego papieru, by ułatwić wyjmowanie deseru po upieczeniu.
02 -
W dużej misce połącz płatki owsiane, mąkę, cukier brązowy, sodę oczyszczoną, sól i ewentualnie cynamon.
03 -
Wlej roztopione masło i ekstrakt waniliowy. Mieszaj, aż uzyskasz grudkowatą konsystencję.
04 -
Połowę mieszanki równomiernie dociśnij do dna przygotowanej formy, tworząc solidny spód.
05 -
W osobnej misce połącz jagody, cukier i skrobię kukurydzianą. Rozłóż tę mieszankę równomiernie na przygotowanym spodzie owsianym.
06 -
Na jagody połóż resztę mieszanki owsianej, delikatnie ją dociskając.
07 -
Piecz wszystko przez 35–40 minut. Wierzch powinien być złocisty, a nadzienie musi delikatnie bulgotać.
08 -
Pozwól deserowi całkowicie ostygnąć na kratce, zanim go pokroisz. Gdy ostygnie, wyjmij go z formy używając zwisającego papieru do pieczenia i pokrój na kwadraty.