Ciasto z makiem (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Ciasto

01 - 300 g mąki pszennej (typ 450)
02 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
03 - 150 g cukru
04 - 150 g masła
05 - 2 opakowania cukru waniliowego
06 - Szczypta soli
07 - Trochę skórki z cytryny
08 - 2 jajka (rozmiar M)

→ Nadzienie

09 - 1200 ml mleka
10 - 250 g cukru
11 - 400 g mielonego maku
12 - 150 g kaszy manny
13 - 1 opakowanie proszku budyniowego waniliowego
14 - 200 g masła
15 - 200 g śmietany 30%
16 - 3 jajka (rozmiar M)

→ Do pracy

17 - Trochę tłuszczu do blachy
18 - Trochę mąki do blachy
19 - Trochę mąki do wałkowania

# Sposób Przygotowania:

01 - Nasmaruj blachę tłuszczem i posyp mąką. Wymieszaj suche składniki, rozetrzyj masło i dodaj jajka. Odłóż 1/3 masy na kruszonkę, resztę zagnieć na ciasto.
02 - Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm. Przełóż do blachy, ponakłuwaj widelcem i schładzaj w lodówce przez 1 godzinę.
03 - Zagotuj mleko z cukrem. Dodaj mak, kaszę manną i proszek budyniowy, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
04 - Rozpuść masło, wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj. Po wystudzeniu dodaj jajka i połącz wszystkie składniki.
05 - Wyłóż masę makową na spód ciasta, rozprowadź równomiernie. Posyp odłożoną kruszonką i piecz przez 45-50 minut.

# Uwagi:

01 - Wychodzi około 24 porcje, przechowywane w lodówce wytrzymają minimum 2 dni.