01 -
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę o wymiarach 20×20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, następnie dodawaj jajka pojedynczo, cały czas miksując. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodaj na przemian z mlekiem do masy maślanej. Dodaj mak i sól, wymieszaj dokładnie i przełóż do formy. Piecz przez 25–30 minut, po czym wyjmij i wystudź całkowicie.
02 -
Żelatynę zalej ciepłą wodą i odstaw na 5 minut do napęcznienia. Serek mascarpone utrzyj z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na gładką masę. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej, następnie dodaj 2 łyżki kremu i wymieszaj, po czym połącz z pozostałym kremem i dokładnie wymieszaj. Na koniec delikatnie wmieszaj ubitą śmietanę.
03 -
Żelatynę deserową rozpuść we wrzątku, mieszając dokładnie. Dodaj zimną wodę oraz cukier i odstaw do lekkiego stężenia. Następnie wmieszaj owoce leśne i ponownie odstaw do częściowego zgęstnienia.
04 -
Na wystudzony spód makowy rozprowadź krem śmietankowy. Na powierzchni kremu delikatnie rozsmaruj lekko tężejącą galaretkę z owocami. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, aby całość całkowicie stężała.
05 -
Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Udekoruj wierzch ciasta rozetkami według uznania.