Makowo śmietankowe ciasto owocowe (Wersja Do Druku)

Makowy spód z kremem śmietankowym i owocową galaretką tworzą aromatyczne, eleganckie ciasto.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Spód makowy

01 - 200 g mielonego maku
02 - 150 g cukru
03 - 100 g masła
04 - 3 jajka
05 - 100 g mąki pszennej
06 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
07 - 2 łyżki mleka
08 - szczypta soli

→ Krem śmietankowy

09 - 500 ml śmietany kremówki 36%
10 - 150 g cukru pudru
11 - 500 g serka mascarpone lub śmietankowego
12 - 10 g żelatyny (1 opakowanie)
13 - 3 łyżki ciepłej wody
14 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

→ Galareta owocowa

15 - 300 g owoców leśnych (maliny, borówki, jeżyny)
16 - 1 opakowanie czerwonej żelatyny deserowej
17 - 200 ml wrzątku
18 - 100 ml zimnej wody
19 - 3 łyżki cukru

→ Dekoracja

20 - 200 ml śmietany kremówki 36%
21 - 2 łyżki cukru pudru

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę o wymiarach 20×20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, następnie dodawaj jajka pojedynczo, cały czas miksując. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodaj na przemian z mlekiem do masy maślanej. Dodaj mak i sól, wymieszaj dokładnie i przełóż do formy. Piecz przez 25–30 minut, po czym wyjmij i wystudź całkowicie.
02 - Żelatynę zalej ciepłą wodą i odstaw na 5 minut do napęcznienia. Serek mascarpone utrzyj z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na gładką masę. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej, następnie dodaj 2 łyżki kremu i wymieszaj, po czym połącz z pozostałym kremem i dokładnie wymieszaj. Na koniec delikatnie wmieszaj ubitą śmietanę.
03 - Żelatynę deserową rozpuść we wrzątku, mieszając dokładnie. Dodaj zimną wodę oraz cukier i odstaw do lekkiego stężenia. Następnie wmieszaj owoce leśne i ponownie odstaw do częściowego zgęstnienia.
04 - Na wystudzony spód makowy rozprowadź krem śmietankowy. Na powierzchni kremu delikatnie rozsmaruj lekko tężejącą galaretkę z owocami. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, aby całość całkowicie stężała.
05 - Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Udekoruj wierzch ciasta rozetkami według uznania.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Aby uzyskać idealną konsystencję kremu, żelatynę dodawaj stopniowo do masy, unikając grudek.
02 - Ciasto najlepiej schłodzić przez całą noc, by warstwy dobrze się zestaliły.