Pyszny Kuchen z Orzechami (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Podstawa ciasta

01 - 175 g miękkiego masła
02 - 80 g cukru białego
03 - 80 g cukru brązowego
04 - 1 łyżeczka pasty waniliowej
05 - 3 jajka
06 - 100 g mąki pszennej
07 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
08 - 1 łyżeczka cynamonu

→ Dodatki smakowe

09 - 80 g kropelek czekoladowych
10 - 60 g posiekanych, niesolonych orzechów ziemnych
11 - 150 g mielonych orzechów laskowych
12 - 80 g gęstego jogurtu naturalnego

→ Na wierzch

13 - 1 opakowanie polewy czekoladowej
14 - 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych (mogą być solone)

# Sposób Przygotowania:

01 - Rozgrzej piekarnik do 180°C (z termoobiegiem). Orzeszki posiekaj na drobno. Przygotuj blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia.
02 - Ubij masło z białym i brązowym cukrem oraz pastą waniliową na gładką masę. Dodawaj jajka, jedno po drugim, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
03 - W osobnej misce połącz mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawaj je do masy, mieszając delikatnie. Na koniec wmieszaj czekoladowe kropelki, mielone orzechy oraz posiekane orzeszki. Na końcu dodaj jogurt, by masa była wilgotna.
04 - Wyłóż masę na przygotowaną blaszkę i równomiernie ją rozprowadź.
05 - Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz około 30 minut. Pod koniec sprawdź patyczkiem - jeżeli zostaje na nim surowe ciasto, piecz jeszcze chwilę.
06 - Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć, zanim wyjmiesz je z blaszki. Polewę czekoladową rozpuść w kąpieli wodnej i rozprowadź równomiernie pędzelkiem po cieście. Na jeszcze mokrą polewę posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

# Uwagi:

01 - Słone orzeszki na wierzchu świetnie kontrastują ze słodką czekoladą – idealne jak w batoniku Snickers!
02 - To wersja ulepszona mojego popularnego ciasta orzechowego, które piekę w keksówce. Testerzy byli zachwyceni!
03 - Ciasto za słodkie? Zmniejsz ilość cukru w przepisie.
04 - Lubisz eksperymentować? Zamiast orzeszków możesz użyć migdałów, włoskich lub mieszanki – smakują równie dobrze!
05 - Przepis przeznaczony jest na małą blaszkę. Na większą porcję wystarczy podwoić składniki.
06 - Chcesz wersję bezglutenową? Użyj więcej mielonych orzechów lub bezglutenowej mąki.