01 -
Rozgrzej piekarnik do 180°C (z termoobiegiem). Orzeszki posiekaj na drobno. Przygotuj blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia.
02 -
Ubij masło z białym i brązowym cukrem oraz pastą waniliową na gładką masę. Dodawaj jajka, jedno po drugim, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
03 -
W osobnej misce połącz mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawaj je do masy, mieszając delikatnie. Na koniec wmieszaj czekoladowe kropelki, mielone orzechy oraz posiekane orzeszki. Na końcu dodaj jogurt, by masa była wilgotna.
04 -
Wyłóż masę na przygotowaną blaszkę i równomiernie ją rozprowadź.
05 -
Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz około 30 minut. Pod koniec sprawdź patyczkiem - jeżeli zostaje na nim surowe ciasto, piecz jeszcze chwilę.
06 -
Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć, zanim wyjmiesz je z blaszki. Polewę czekoladową rozpuść w kąpieli wodnej i rozprowadź równomiernie pędzelkiem po cieście. Na jeszcze mokrą polewę posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi.