Ciasto Tres Leches (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Ciasto

01 - 180 g mąki pszennej (typ 450)
02 - 40 g skrobi ziemniaczanej
03 - 80 g masła
04 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
05 - 1 szczypta soli
06 - 6 jajek (rozmiar M)
07 - 40 ml mleka
08 - 180 g cukru
09 - 1 opakowanie cukru wanilinowego

→ Nasączenie

10 - 200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
11 - 300 ml mleka zagęszczonego słodzonego
12 - 2 łyżki rumu
13 - 100 ml mleka

→ Dekoracja

14 - 400 g śmietany 30%
15 - 1 łyżeczka cynamonu
16 - 2 łyżki cukru
17 - 1 opakowanie śmietan-fix
18 - 250 g świeżych truskawek

# Sposób Przygotowania:

01 - Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blaszkę o wymiarach 25x35 cm papierem do pieczenia. Połącz wszystkie suche składniki w misce.
02 - Na parze ubijaj jajka z cukrem, aż do uzyskania lekkiej, puszystej piany. Delikatnie wmieszaj suchą mieszankę, a potem dodaj masło i mleko, również delikatnie mieszając.
03 - Rozsmaruj ciasto na blasze i piecz przez około 25 minut.
04 - Podgrzej mieszankę mleka z rumem. Nakłuj ciepłe ciasto, a następnie polej je przygotowaną mieszanką. Odstaw ciasto do całkowitego wystygnięcia.
05 - Ubij śmietanę ze śmietan-fixem i cukrem na sztywną masę. Rozsmaruj ją na powierzchni ciasta, posyp cynamonem i udekoruj truskawkami.

# Uwagi:

01 - Wychodzi około 18 porcji, które można przechowywać w lodówce do 2 dni.