01 -
Ustaw piekarnik na 175°C. Posmaruj formę o wymiarach 23x33 cm sprayem olejowym zapobiegającym przywieraniu.
02 -
W średniej misce zmieszaj gorące mleko z płatkami owsianymi. Zostaw do nasiąknięcia, przygotowując pozostałe składniki.
03 -
W innej misce wymieszaj mąkę, cynamon, sodę i sól. Postaraj się, aby wszystko było równomiernie połączone.
04 -
Za pomocą miksera w dużej misce zmiksuj masło z cukrem trzcinowym i zwykłym cukrem. Następnie dodaj jajka oraz wanilię i wszystko dokładnie połącz.
05 -
Do ubitej masy maślanej dodaj połowę mieszanki mąki, następnie namoczone płatki owsiane razem z mlekiem. Gdy wymieszasz, dodaj resztę suchej mieszanki.
06 -
Przełóż ciasto do przygotowanej formy i piecz od 35 do 40 minut, aż będzie idealnie upieczone.
07 -
W małym rondelku podgrzej masło, cukier trzcinowy i mleko, mieszając do momentu zagotowania. Po rozpuszczeniu cukru zdejmij z ognia i wmieszaj wiórki kokosowe oraz orzechy.
08 -
Równomiernie rozprowadź polewę na upieczonym cieście.
09 -
Jeśli masz ochotę, posyp polewę cukrem. Następnie użyj palnika kuchennego do skarmelizowania cukru lub wstaw ciasto pod grill w piekarniku na 1-2 minuty.
10 -
Odstaw ciasto na około 10 minut, a później pokrój na kawałki i podawaj.