Aromatyczne i szybkie (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Główne składniki

01 - Neutralny olej do smażenia
02 - 2 ząbki czosnku
03 - 1 cebula, pokrojona w kostkę
04 - 1 puszka ciecierzycy
05 - 4 papryki
06 - 100 ml mleka kokosowego
07 - Kilka pomidorów
08 - 1 zielone chili
09 - Natka pietruszki, posiekana

→ Przyprawy

10 - ½ łyżeczki kuminu
11 - ½ łyżeczki mielonej kolendry
12 - ½ łyżeczki ostrej papryki (na przykład cayenne)
13 - Sól według smaku

# Sposób Przygotowania:

01 - Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Pokrój pomidory na kawałki, a papryki w drobną kostkę.
02 - Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj przyprawy (kumin, kolendra, ostra papryka) i wymieszaj z pokrojonymi pomidorami. Odczekaj chwilę, aż wszystko się połączy.
03 - Wrzuć na patelnię pokrojone papryki, odsączoną ciecierzycę oraz mleko kokosowe. Dopraw solą i gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż papryka stanie się miękka.
04 - Na koniec możesz dodać świeże chili. Podawaj danie z ryżem basmati lub pieczywem naan. Smacznego!

# Uwagi:

01 - To wegetariańskie curry jest pełne indyjskich aromatów i gotowe w 20 minut!
02 - Ryż basmati albo chleb naan najlepiej się sprawdzi jako dodatek do tego dania.
03 - Zamiast papryki możesz użyć cukinii albo bakłażana, jeśli wolisz.
04 - Jeśli nie masz mleka kokosowego, użyj śmietanki albo zwykłego mleka, by nadać potrawie kremowości.