Cytrynowe Owsiane Ciastka (Wersja Do Druku)

Maślany spód z płatkami owsianymi i kwaśna cytrynowa masa tworzą pyszny, lekki deser.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Krucha posypka

01 - 85 gramów płatków owsianych (tradycyjnych lub błyskawicznych)
02 - szczypta soli, około 1/4 łyżeczki
03 - 125 gramów uniwersalnej mąki
04 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
05 - 150 gramów ciemnego lub jasnego brązowego cukru
06 - 99 gramów miękkiego masła bez soli
07 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

→ Cytrynowa masa

08 - 1 puszka (398 gramów) pełnotłustego mleka skondensowanego słodzonego
09 - 90 ml soku z cytryny
10 - 1 łyżka startej skórki z cytryny

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Nastaw piekarnik na 177 stopni Celsjusza. Przygotuj kwadratową formę 20 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.
02 - Ubij masło z brązowym cukrem na średnich obrotach przez około minutę, aż się połączą.
03 - Wrzuć ekstrakt waniliowy i miksuj pół minuty, aż masa będzie jednolita.
04 - Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i płatki owsiane. Mieszaj na średnich obrotach aż masa będzie przypominać kruszonkę.
05 - Większą częścią kruszonki (trochę ponad połowę) równomiernie wciśnij ją na dnie formy.
06 - Wstaw formę do piekarnika na 12 minut, potem wyjmij.
07 - W misce ubij mleko skondensowane z sokiem i skórką z cytryny aż masa zgęstnieje i będzie gładka.
08 - Wylej równomiernie cytrynową mieszankę na podpieczony spód.
09 - Rozsyp pozostałą część kruszonki na wierzchu masy.
10 - Włóż formę z powrotem do piekarnika i piecz 22 do 25 minut aż brzegi lekko się zarumienią a środek zastygnie.
11 - Pozwól całkowicie ostygnąć na kratce.
12 - Podnieś ciasto za papier, pokrój na 16 równych kwadratów.
13 - Przechowuj w temperaturze pokojowej do 2 dni albo w lodówce do tygodnia.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Masło musi być dobrze miękkie, łatwiej się wtedy miesza.
02 - Papier do pieczenia ułatwia wyjęcie i podział na kawałki.
03 - Nie piecz za długo, aby ciasto nie wyschło.