01 -
Nastaw piekarnik na 177 stopni Celsjusza. Przygotuj kwadratową formę 20 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.
02 -
Ubij masło z brązowym cukrem na średnich obrotach przez około minutę, aż się połączą.
03 -
Wrzuć ekstrakt waniliowy i miksuj pół minuty, aż masa będzie jednolita.
04 -
Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i płatki owsiane. Mieszaj na średnich obrotach aż masa będzie przypominać kruszonkę.
05 -
Większą częścią kruszonki (trochę ponad połowę) równomiernie wciśnij ją na dnie formy.
06 -
Wstaw formę do piekarnika na 12 minut, potem wyjmij.
07 -
W misce ubij mleko skondensowane z sokiem i skórką z cytryny aż masa zgęstnieje i będzie gładka.
08 -
Wylej równomiernie cytrynową mieszankę na podpieczony spód.
09 -
Rozsyp pozostałą część kruszonki na wierzchu masy.
10 -
Włóż formę z powrotem do piekarnika i piecz 22 do 25 minut aż brzegi lekko się zarumienią a środek zastygnie.
11 -
Pozwól całkowicie ostygnąć na kratce.
12 -
Podnieś ciasto za papier, pokrój na 16 równych kwadratów.
13 -
Przechowuj w temperaturze pokojowej do 2 dni albo w lodówce do tygodnia.