Cytrynowo Malinowe Niebo (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Na Babeczki

01 - 1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
02 - 1 1/2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
03 - 3/4 szklanki drobnego cukru
04 - 2 duże jajka
05 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
06 - 1/2 szklanki maślanki
07 - 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
08 - 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
09 - skórka starta z 1 cytryny
10 - 1/2 łyżeczki soli

→ Na Nadzienie

11 - 1/2 szklanki dżemu malinowego (lub konfitury)
12 - 1/2 szklanki kremu cytrynowego (lemon curd)

→ Na Krem

13 - 1 szklanka masła w temperaturze pokojowej
14 - 4 szklanki cukru pudru
15 - 2-3 łyżki śmietanki 30% lub mleka
16 - 1 łyżeczka wanilii
17 - świeże maliny do dekoracji

# Sposób Przygotowania:

01 - Ustaw piekarnik na 175°C i wyłóż formę na babeczki 12 papilotkami.
02 - W misce średniej wielkości wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Odłóż na bok.
03 - W dużej misce ubij masło z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta (około 2-3 minuty). Dodawaj po jednym jajku, a później ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny.
04 - Dodawaj naprzemiennie suche składniki i maślankę do masy maślanej, zaczynając i kończąc suchymi składnikami. Mieszaj tylko do połączenia.
05 - Rozłóż ciasto równomiernie do papilotek, wypełniając je około 2/3 ich wysokości.
06 - Piecz przez 18-20 minut, aż patyczek wbity w środek babeczki wyjdzie suchy. Przenieś na kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
07 - Gdy babeczki ostygną, wydrąż ich środek nożem lub specjalnym narzędziem. Wypełnij do połowy dżemem malinowym, a druga połowę kremem cytrynowym. Zamknij otwór górną warstwą babeczki.
08 - Ubij masło na gładko. Stopniowo dodawaj cukier puder, a następnie wanilię i odrobinę śmietanki, aż krem osiągnie pożądaną konsystencję. Ubijaj do puszystości.
09 - Posmaruj lub wyciśnij krem na babeczki, a na wierzch każdej połóż świeżą malinę.

# Uwagi:

01 - Przechowuj udekorowane babeczki w szczelnym pojemniku w lodówce przez maksymalnie 4 dni.
02 - Niedekorowane babeczki można mrozić do 2 miesięcy.
03 - Na wierzch kremu można posypać cukier puder lub polać sosem malinowym dla ozdoby.
04 - Zamiast kremu cytrynowego możesz użyć kremu limonkowego, a dżem malinowy zastąpić truskawkowym.