Czekoladowy Moelleux Francuski (Wersja do Druku)

# Składniki:

01 - 200g gorzkiej czekolady (70% kakao), posiekanej na kawałki
02 - 200g masła bez soli
03 - 200g cukru
04 - 6 dużych jajek, oddzielone białka i żółtka, w temperaturze pokojowej
05 - 10g mąki ziemniaczanej
06 - 1/4 łyżeczki soli

→ Do przygotowania formy

07 - 1 łyżeczka masła
08 - 1 łyżeczka mąki lub kakao w proszku

# Sposób Przygotowania:

01 - Ustaw piekarnik na 180°C (350°F) i umieść ruszt na środku. Natłuść tortownicę o średnicy 20-23 cm masłem i oprósz mąką lub kakao. Odstaw na bok.
02 - W stalowej misce nad kąpielą wodną rozpuść posiekaną czekoladę razem z masłem. Odstaw na 10-15 minut do ostygnięcia.
03 - W dużej misce wymieszaj 100g cukru z żółtkami jajek, ubijając, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodaj stopioną czekoladę z masłem, cały czas mieszając. Na końcu wsyp mąkę ziemniaczaną i dokładnie połącz składniki.
04 - W innej dużej misce ubij białka z solą, aż powstaną sztywne czubki. Powoli dodawaj pozostałe 100g cukru, kontynuując ubijanie. Łącz masę czekoladową z 1/4 ubitych białek, delikatnie mieszając szpatułką. Dodaj resztę białek partiami w 3-4 krokach, aż masa będzie lekka i przewiewna.
05 - Wlej ciasto do przygotowanej formy. Piecz przez 25-30 minut, aż brzegi będą stabilne, a środek lekko sprężysty. Wyjmij na kratkę do wystudzenia – w trakcie stygnięcia ciasto delikatnie opadnie i pomarszczy się. Odczekaj minimum 15 minut przed wyjęciem z formy.
06 - Podawaj lekko ciepłe, jeśli chcesz, żeby było płynne, w temperaturze pokojowej dla miękkiej konsystencji lub schłodzone dla twardszego efektu.

# Uwagi:

01 - Konsystencja ciasta zależy od jego temperatury podania – ciepłe jest płynne, w temperaturze pokojowej miękkie, a schłodzone bardziej zwarte.