01 -
Ustaw piekarnik na 180°C (350°F) i umieść ruszt na środku. Natłuść tortownicę o średnicy 20-23 cm masłem i oprósz mąką lub kakao. Odstaw na bok.
02 -
W stalowej misce nad kąpielą wodną rozpuść posiekaną czekoladę razem z masłem. Odstaw na 10-15 minut do ostygnięcia.
03 -
W dużej misce wymieszaj 100g cukru z żółtkami jajek, ubijając, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodaj stopioną czekoladę z masłem, cały czas mieszając. Na końcu wsyp mąkę ziemniaczaną i dokładnie połącz składniki.
04 -
W innej dużej misce ubij białka z solą, aż powstaną sztywne czubki. Powoli dodawaj pozostałe 100g cukru, kontynuując ubijanie. Łącz masę czekoladową z 1/4 ubitych białek, delikatnie mieszając szpatułką. Dodaj resztę białek partiami w 3-4 krokach, aż masa będzie lekka i przewiewna.
05 -
Wlej ciasto do przygotowanej formy. Piecz przez 25-30 minut, aż brzegi będą stabilne, a środek lekko sprężysty. Wyjmij na kratkę do wystudzenia – w trakcie stygnięcia ciasto delikatnie opadnie i pomarszczy się. Odczekaj minimum 15 minut przed wyjęciem z formy.
06 -
Podawaj lekko ciepłe, jeśli chcesz, żeby było płynne, w temperaturze pokojowej dla miękkiej konsystencji lub schłodzone dla twardszego efektu.