01 -
Wrzuć posiekaną czekoladę do średniej miski odpornej na ciepło i odstaw na bok.
02 -
W małym garnku podgrzej śmietankę aż zacznie lekko wrzeć. Zdejmij z ognia i rozpuść w niej kawę rozpuszczalną, mieszając do jednolitości.
03 -
Zalej gorącą śmietanką czekoladę i poczekaj dwie minuty, aż zmięknie. Delikatnie wymieszaj do gładkości. Dodaj masło i mieszaj intensywnie, aż masa będzie lśniąca i jednolita.
04 -
Pozostaw masę do ostygnięcia do temperatury pokojowej, przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 godziny, aż stężeje na tyle, by móc ją formować.
05 -
Wyłóż dwie duże blachy papierem do pieczenia i odstaw.
06 -
Nabieraj ganache łyżeczką, około 3 porcji na jedną truflę. Szybko roluj w dłoniach kulki i układaj na przygotowanych blachach. Wstaw na minimum 20 minut do chłodzenia.
07 -
Do średniego garnka wlej wodę do 1/3 wysokości i podgrzewaj na małym ogniu. Na garnku umieść miskę, tak by nie dotykała wody. Wrzuć 2/3 czekolady i powoli rozpuszczaj, mieszając silikonową szpatułką, nie przekraczając 49°C. Zdejmij z ognia po rozpuszczeniu.
08 -
Do roztopionej czekolady dodawaj po trochu resztę, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Przytrzymaj temperaturę na 28°C.
09 -
Wróć z miską na garnek z gorącą wodą i lekko podgrzej czekoladę do temperatury 31–33°C. Zdejmij, czekolada powinna być gładka, błyszcząca i bez smug.
10 -
Za pomocą widelca lub specjalnej łyżki do czekolady zanurz każdą truflę w czekoladzie. Pozwól nadmiarowi ściec, a potem połóż z powrotem na papier. Od razu udekoruj dwoma ziarnami kawy.
11 -
Pozwól truflom schnąć około godziny w temperaturze pokojowej, aż czekolada dobrze się zetnie.
12 -
Trufle trzymaj w szczelnym pojemniku w pokoju do tygodnia.