Włoskie Faszerowane Karczochy (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Farsz

01 - 1 ½ szklanki bułki tartej, najlepiej włoskiego typu
02 - 1 ½ szklanki startego sera Pecorino Romano
03 - ¼ szklanki posiekanej świeżej pietruszki
04 - 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
05 - ½ szklanki oliwy z oliwek (najlepsza będzie extra virgin)
06 - Sól i pieprz do smaku

→ Karczochy

07 - 4 duże karczochy
08 - Ćwiartki cytryny do podania

# Sposób Przygotowania:

01 - Oderwij twarde, zewnętrzne liście karczochów i odetnij ich łodygi, aby można je było ustawić na płasko. Odetnij górną jedną trzecią każdego karczocha, a końcówki pozostałych liści przytnij nożyczkami kuchennymi. Następnie rozchyl delikatnie liście, aby zrobić miejsce na farsz.
02 - W dużej misce wymieszaj bułkę tartą, starty ser Pecorino, posiekaną natkę pietruszki, czosnek, trochę soli i pieprzu. Polej mieszaninę oliwą, po czym wymieszaj tak, aby farsz był wilgotny i lekko sypki.
03 - Za pomocą łyżki delikatnie wypełnij odstępy między liśćmi karczocha przygotowanym farszem. Dociskaj farsz, aby dobrze się trzymał. Na końcu dołóż trochę farszu na szczyt i w okolicach łodyg.
04 - Umieść nadziane karczochy w dużym garnku lub brytfannie. Wlej wodę, tak aby sięgała do połowy wysokości karczochów. Skrop je dodatkowo oliwą z góry i posyp szczyptą soli. Przykryj i duś na niewielkim ogniu przez 50-60 minut, aż liście będą miękkie i łatwo będzie je można wyciągnąć.
05 - Lekko ostudź karczochy przed podaniem. Przełóż je na talerz, posyp świeżą pietruszką i podawaj z cząstkami cytryny do skropienia.

# Uwagi:

01 - Wybierz duże, świeże karczochy o intensywnie zielonym kolorze i ciasnych liściach — mają najlepszy smak i teksturę.
02 - Przed gotowaniem usuń twarde liście i końcówki, aby karczochy gotowały się równomiernie i wyglądały elegancko.
03 - Dobrze dokładaj farsz do środka karczocha, aby nie wypadał w trakcie gotowania.
04 - Sprawdź, czy są gotowe, delikatnie ciągnąc za liść — jeśli łatwo odchodzi, jest miękki i idealny.