01 -
Oderwij twarde, zewnętrzne liście karczochów i odetnij ich łodygi, aby można je było ustawić na płasko. Odetnij górną jedną trzecią każdego karczocha, a końcówki pozostałych liści przytnij nożyczkami kuchennymi. Następnie rozchyl delikatnie liście, aby zrobić miejsce na farsz.
02 -
W dużej misce wymieszaj bułkę tartą, starty ser Pecorino, posiekaną natkę pietruszki, czosnek, trochę soli i pieprzu. Polej mieszaninę oliwą, po czym wymieszaj tak, aby farsz był wilgotny i lekko sypki.
03 -
Za pomocą łyżki delikatnie wypełnij odstępy między liśćmi karczocha przygotowanym farszem. Dociskaj farsz, aby dobrze się trzymał. Na końcu dołóż trochę farszu na szczyt i w okolicach łodyg.
04 -
Umieść nadziane karczochy w dużym garnku lub brytfannie. Wlej wodę, tak aby sięgała do połowy wysokości karczochów. Skrop je dodatkowo oliwą z góry i posyp szczyptą soli. Przykryj i duś na niewielkim ogniu przez 50-60 minut, aż liście będą miękkie i łatwo będzie je można wyciągnąć.
05 -
Lekko ostudź karczochy przed podaniem. Przełóż je na talerz, posyp świeżą pietruszką i podawaj z cząstkami cytryny do skropienia.