01 -
Odetnij nożem górną jedną trzecią każdej główki karczocha, aby dostać się do delikatniejszych liści w środku. Skróć łodygi i usuń twarde liście z zewnątrz.
02 -
Łyżeczką ostrożnie wydłub włókna ze środka karczocha, odsłaniając miękki środek.
03 -
Wrzuć karczochy do dużego garnka z osoloną wodą, przykryj i gotuj 20-25 minut, aż zewnętrzne liście będzie można łatwo oderwać. Odcedź i odstaw, aż lekko ostygną.
04 -
W misce połącz bułkę tartą, ser, czosnek, oregano, tymianek, sól, pieprz oraz orzeszki piniowe (jeśli ich używasz). Wlej sok z cytryny i oliwę, po czym wymieszaj, aż składniki się połączą i będą wilgotne.
05 -
Delikatnie rozchyl liście karczocha i łyżeczką nakładaj farsz między liście. Upewnij się, że farsz jest równomiernie rozłożony, wypełnij również środek.
06 -
Ustaw piekarnik na 190°C (375°F).
07 -
Umieść nadziane karczochy w naczyniu do zapiekania. Na dno naczynia wlej bulion warzywny lub wodę, aby karczochy były miękkie i się nie wysuszyły.
08 -
Przykryj naczynie folią aluminiową i zapiekaj przez 40 minut. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze 15-20 minut, aż karczochy będą złote, a farsz stanie się chrupiący.
09 -
Po upieczeniu odstaw karczochy do przestygnięcia. Posyp je świeżą natką pietruszki, by były bardziej kolorowe i aromatyczne przed podaniem.