Faszerowany Karczoch Pieczony (Wersja do Druku)

# Składniki:

01 - 4 duże świeże karczochy
02 - 1 szklanka bułki tartej (najlepiej panko, żeby było bardziej chrupiące)
03 - ½ szklanki startego sera Grana Padano
04 - 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
05 - 2 łyżki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
06 - 2 łyżki oliwy z oliwek
07 - 1 łyżeczka suszonego oregano
08 - 1 łyżeczka suszonego tymianku
09 - Sól i pieprz według uznania
10 - ½ szklanki bulionu warzywnego lub wody
11 - 1 łyżka świeżej natki pietruszki, posiekanej (opcjonalnie)
12 - ¼ szklanki orzeszków piniowych lub posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

# Sposób Przygotowania:

01 - Odetnij nożem górną jedną trzecią każdej główki karczocha, aby dostać się do delikatniejszych liści w środku. Skróć łodygi i usuń twarde liście z zewnątrz.
02 - Łyżeczką ostrożnie wydłub włókna ze środka karczocha, odsłaniając miękki środek.
03 - Wrzuć karczochy do dużego garnka z osoloną wodą, przykryj i gotuj 20-25 minut, aż zewnętrzne liście będzie można łatwo oderwać. Odcedź i odstaw, aż lekko ostygną.
04 - W misce połącz bułkę tartą, ser, czosnek, oregano, tymianek, sól, pieprz oraz orzeszki piniowe (jeśli ich używasz). Wlej sok z cytryny i oliwę, po czym wymieszaj, aż składniki się połączą i będą wilgotne.
05 - Delikatnie rozchyl liście karczocha i łyżeczką nakładaj farsz między liście. Upewnij się, że farsz jest równomiernie rozłożony, wypełnij również środek.
06 - Ustaw piekarnik na 190°C (375°F).
07 - Umieść nadziane karczochy w naczyniu do zapiekania. Na dno naczynia wlej bulion warzywny lub wodę, aby karczochy były miękkie i się nie wysuszyły.
08 - Przykryj naczynie folią aluminiową i zapiekaj przez 40 minut. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze 15-20 minut, aż karczochy będą złote, a farsz stanie się chrupiący.
09 - Po upieczeniu odstaw karczochy do przestygnięcia. Posyp je świeżą natką pietruszki, by były bardziej kolorowe i aromatyczne przed podaniem.