01 -
Usuń gniazda nasienne i pokrój pomidory Roma tak, żeby były małe kostki.
02 -
Wrzuć pokrojone pomidory do średniej miski. Dodaj posiekaną bazylię oraz 1 ząbek czosnku. Skrop oliwą extra virgin i octem balsamicznym, posól i delikatnie wymieszaj.
03 -
Zostaw mieszankę pomidorową na około 10 minut, żeby smaki się przegryzły.
04 -
Do malaksera wrzuć fetę, twaróg, kwaśną śmietanę, pozostały czosnek, sok z cytryny i oliwę. Miksuj 3 do 4 minut, aż masa będzie gładka. W razie potrzeby zeskrob boki.
05 -
Spróbuj masę i w razie potrzeby dosól.
06 -
Rozsmaruj serową mieszankę na płaskim naczyniu do podawania.
07 -
Na warstwę sera nałóż równomiernie marynowane pomidory.
08 -
Posyp świeżą bazylią, płatkami chili i startym parmezanem, jeśli masz ochotę.