Dip bruschetta feta bazylia (Wersja Do Druku)

Kremowa feta z soczystymi pomidorami, bazylią i czosnkiem to świeża, pełna smaku mieszanka.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Owoce i zioła

01 - 4 pomidory Roma, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
02 - 60 ml świeżych liści bazylii, posiekanych
03 - 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

→ Olej i ocet

04 - 15 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
05 - 5-10 ml octu balsamicznego
06 - 15 ml oliwy z oliwek
07 - 15 ml soku z cytryny

→ Nabiał

08 - 225 g pokruszonego sera feta
09 - 115 g miękkiego twarogu śmietankowego
10 - 30 ml kwaśnej śmietany
11 - Świeżo starty parmezan (opcjonalnie)

→ Przyprawy

12 - Sól do smaku
13 - Płatki ostrej papryki (jeśli lubisz)

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Usuń gniazda nasienne i pokrój pomidory Roma tak, żeby były małe kostki.
02 - Wrzuć pokrojone pomidory do średniej miski. Dodaj posiekaną bazylię oraz 1 ząbek czosnku. Skrop oliwą extra virgin i octem balsamicznym, posól i delikatnie wymieszaj.
03 - Zostaw mieszankę pomidorową na około 10 minut, żeby smaki się przegryzły.
04 - Do malaksera wrzuć fetę, twaróg, kwaśną śmietanę, pozostały czosnek, sok z cytryny i oliwę. Miksuj 3 do 4 minut, aż masa będzie gładka. W razie potrzeby zeskrob boki.
05 - Spróbuj masę i w razie potrzeby dosól.
06 - Rozsmaruj serową mieszankę na płaskim naczyniu do podawania.
07 - Na warstwę sera nałóż równomiernie marynowane pomidory.
08 - Posyp świeżą bazylią, płatkami chili i startym parmezanem, jeśli masz ochotę.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Żeby uniknąć zbyt wodnistego smaku, usuń nasiona z pomidorów przed krojeniem.
02 - Ilość octu balsamicznego dobierz do swojego gustu.
03 - Feta jest dość słona, więc sól dodawaj ostrożnie.