Wino pomarańcza i przyprawy (Wersja Do Druku)

Czerwone wino podgrzewane z pomarańczą i cynamonem, pełne korzennych aromatów.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Płyny

01 - 500 ml czerwonego półwytrawnego wina
02 - 2 łyżki świeżego soku z pomarańczy
03 - 2 łyżki miodu lub cukru

→ Owoce

04 - 4 plastry pomarańczy

→ Przyprawy korzenne

05 - 2 laski cynamonu
06 - 3 gwiazdki anyżu
07 - 4 goździki
08 - 2 ziarna kardamonu
09 - mała szczypta gałki muszkatołowej

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - W rondelku umieścić wino, plastry pomarańczy, sok z pomarańczy, miód oraz wszystkie przyprawy: laski cynamonu, gwiazdki anyżu, goździki, kardamon i gałkę muszkatołową.
02 - Rondelek postawić na małym ogniu i podgrzewać przez około 10 minut, pilnując, aby płyn nie zaczął wrzeć. W trakcie podgrzewania delikatnie mieszać, by miód równomiernie się rozpuścił.
03 - Po podgrzewaniu wyjąć z rondelka większe przyprawy oraz plastry pomarańczy. Gorące wino przelać przez drobne sitko do dwóch szklanek, do każdej włożyć świeży plaster pomarańczy oraz laskę cynamonu. Podawać natychmiast.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Nie dopuszczaj do wrzenia wina, aby nie stracić aromatów i smaku alkoholu.