Jabłko Ogórek Orzechy (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Składniki do sałatki

01 - 2 ogórki, pokrojone w kostkę
02 - 2 jabłka, drobno pokrojone
03 - ¼ szklanki prażonych i posiekanych orzechów włoskich

→ Składniki na sos

04 - 1 łyżka syropu klonowego
05 - ¼ łyżeczki soli
06 - 1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
07 - 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

# Sposób Przygotowania:

01 - W małej miseczce dokładnie wymieszaj sok z cytryny, syrop klonowy, oliwę z oliwek i sól.
02 - Porządnie opłucz ogórki i jabłka. Pokrój je w kostkę, tak jak lubisz – ze skórką lub bez.
03 - W dużej misce połóż pokrojone jabłka, ogórki oraz uprażone orzechy włoskie.
04 - Polej przygotowanym sosem składniki sałatki i delikatnie wymieszaj, by wszystko równomiernie oblepić sosem. Podawaj natychmiast.

# Uwagi:

01 - Upraż orzechy włoskie na suchej patelni na średnim ogniu przez 3-5 minut, aż staną się złociste i intensywnie pachną. Uważaj, żeby nie przypalić.
02 - Wybierz jabłka jędrne i chrupiące, takie jak Granny Smith, Ambrosia czy Golden Delicious, dla najlepszej konsystencji.
03 - Aby sałatka była świeża, jabłka i ogórki pokrój tuż przed podaniem.
04 - Jeśli chcesz, żeby sos był bardziej kwaśny, dodaj więcej soku z cytryny. Jeśli wolisz słodszy smak, użyj więcej syropu klonowego.