01 -
Osuszyć kawałki karpia papierowym ręcznikiem, dociskając, aby usunąć nadmiar wilgoci. Posypać solą i pieprzem z obu stron.
02 -
Na trzy talerze rozłożyć kolejno: mąkę pszenną, roztrzepane jajka i bułkę tartą.
03 -
Kawałki karpia obtoczyć najpierw w mące, następnie maczać w jajkach, a na końcu panierować w bułce tartej, dociskając lekko do powierzchni.
04 -
Na patelni rozgrzać olej na wysokość około 1 cm. Układać kawałki karpia skórą do dołu i smażyć 4–5 minut na złoty kolor. Odwrócić i smażyć kolejne 4–5 minut do chrupkości.
05 -
Usmażone kawałki przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.