01 -
Najpierw nagrzej piekarnik do 175°C. Użyj sprayu do pieczenia albo wyłóż formę do pieczenia papierem i spryskaj.
02 -
Włóż masło do naczynia nadającego się do mikrofalówki i podgrzewaj krótko, aż się roztopi.
03 -
W dużej misce zmieszaj masło, cukier, jajka, wanilię, kakao, mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mieszaj aż masa będzie gładka i jednolita.
04 -
Wyłóż masę do przygotowanej formy i piecz 30-35 min. Sprawdź patyczkiem, powinien wyjść z wilgotnymi okruchami, ale bez surowego ciasta.
05 -
Odstaw ciasto do całkowitego ostygnięcia na kratce, zanim nałożysz polewę.
06 -
Rozpuść kawę w śmietance i odstaw na bok.
07 -
Ubij masło na puszysto. Dodawaj cukier puder stopniowo i mieszaj. Dodaj 30 ml kawowej śmietanki i ubijaj dalej. Dokładaj śmietankę po łyżce, aż uzyskasz wymaganą konsystencję.
08 -
Rozsmaruj polewę na wystudzonym cieście. Pokrój na kwadratowe kawałki i podawaj.
09 -
Trzymaj brownie w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 3 dni albo zamroź, jeśli chcesz zachować dłużej.