01 -
Cebulę pokrój na drobną kostkę. Natkę pietruszki dokładnie umyj i drobno posiekaj. W dużej misce wymieszaj razem mieloną wołowinę, jajko, bułkę tartą, posiekaną cebulę i pietruszkę. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Z wilgotnymi dłońmi uformuj około 20 małych kulek. Obtocz je w mące i odłóż na chwilę na bok.
02 -
Pełnoziarniste spaghetti ugotuj według wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie, aż będą al dente.
03 -
Rozgrzej olej rzepakowy na dużej patelni. Usmaż wcześniej przygotowane klopsiki na złocisty kolor, obracając je co jakiś czas, by były równomiernie przypieczone. Następnie zdejmij je z patelni i odstaw na później.
04 -
Na tej samej patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę i posiekany ząbek czosnku przez 2-3 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy i mieszaj przez chwileczkę, aż zacznie pachnieć. Wlej pomidory z puszki, gotuj na średnim ogniu i pozwól, aby sos lekko zgęstniał przez około 10 minut. Dopraw go szczyptą cukru, płatkami chilli i suszonymi ziołami. Dodaj sól oraz pieprz do smaku.
05 -
Włóż klopsiki z powrotem do sosu pomidorowego i gotuj jeszcze przez 7-8 minut, aż będą odpowiednio ugotowane w środku. Odcedź spaghetti i podaj je na talerzu, polewając sosem z klopsikami na wierzchu.