01 -
W misce roztrzepać jajka z solą i wodą do połączenia. Dodać mąkę i wymieszać na gęste, lepkie ciasto odstawić na 5 minut.
02 -
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Łyżką nabierać porcje ciasta i zsuwając drugą łyżką wkładać do wrzątku. Gotować 3–4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.
03 -
Cebulę drobno posiekać. Na maśle zeszklić cebulę przez 4–5 minut. Dodać mąkę i podsmażyć 1 minutę. Wlać gorący bulion, energicznie mieszać, by nie powstały grudki. Gotować 2 minuty do zgęstnienia. Dodać śmietankę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Gotować 2–3 minuty do uzyskania kremowej konsystencji.
04 -
Przełożyć kluski do sosu i delikatnie wymieszać. Podgrzewać razem 1–2 minuty.
05 -
Przełożyć kluski z sosem do miski, posypać posiekaną natką pietruszki.