Kluski kładzione sos śmietanowy (Wersja Do Druku)

Miękkie kluski w kremowym sosie śmietanowym z cebulą, masłem i przyprawami. Proste i delikatne danie.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Kluski

01 - 2 jajka
02 - 130 g mąki pszennej
03 - 80 ml wody
04 - 1/3 łyżeczki soli

→ Sos śmietanowy

05 - 1 cebula
06 - 30 g masła
07 - 20 g mąki pszennej
08 - 375 ml bulionu
09 - 150 ml śmietanki 30%
10 - 1/3 łyżeczki soli
11 - 1/4 łyżeczki pieprzu
12 - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
13 - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - W misce roztrzepać jajka z solą i wodą do połączenia. Dodać mąkę i wymieszać na gęste, lepkie ciasto odstawić na 5 minut.
02 - W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Łyżką nabierać porcje ciasta i zsuwając drugą łyżką wkładać do wrzątku. Gotować 3–4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.
03 - Cebulę drobno posiekać. Na maśle zeszklić cebulę przez 4–5 minut. Dodać mąkę i podsmażyć 1 minutę. Wlać gorący bulion, energicznie mieszać, by nie powstały grudki. Gotować 2 minuty do zgęstnienia. Dodać śmietankę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Gotować 2–3 minuty do uzyskania kremowej konsystencji.
04 - Przełożyć kluski do sosu i delikatnie wymieszać. Podgrzewać razem 1–2 minuty.
05 - Przełożyć kluski z sosem do miski, posypać posiekaną natką pietruszki.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Ciasto na kluski powinno być gęste i lepkie, aby kluski nie rozpadły się podczas gotowania.