Słodkie knedle ze śliwkami (Wersja Do Druku)

Ziemniaczane kluski z nadzieniem śliwkowym, miękkie i sycące, podawane ze śmietanką lub jogurtem.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Ciasto

01 - 500 g ziemniaków
02 - 260 g mąki pszennej
03 - 40 g mąki ziemniaczanej
04 - 2 jajka
05 - szczypta soli

→ Nadzienie i dodatki

06 - 500 g śliwek (najlepiej węgierek)
07 - śmietana lub jogurt grecki do polania
08 - świeża mięta

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Ziemniaki ugotuj do miękkości, następnie lekko ciepłe przeciśnij przez praskę.
02 - Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka oraz szczyptę soli, a następnie zagnieć jednolite ciasto.
03 - Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj je, następnie oddzielaj porcje ciasta.
04 - Śliwki umyj i wydryluj, po czym umieszczaj pojedyncze owoce na porcjach ciasta.
05 - Dokładnie zlep ciasto z nadzieniem i uformuj kulki.
06 - Wstaw wodę do zagotowania, a gdy zacznie wrzeć, wrzuć knedle. Po wypłynięciu gotuj jeszcze około minutę.
07 - Wyjmuj knedle łyżką cedzakową i podawaj polane śmietaną lub jogurtem greckim, udekorowane świeżą miętą.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Dla bardziej słodkiej wersji można wymieszać śmietanę z cukrem pudrem.