Idealny do grilla (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Sałatka

01 - 250g ryżu jaśminowego
02 - 1 żółta papryka
03 - 150g mrożonego groszku cukrowego
04 - 1 mała puszka kukurydzy

→ Sos

05 - 1 mały kubek jogurtu naturalnego
06 - 3 łyżki lekkiego majonezu
07 - 4 łyżeczki przyprawy curry
08 - 1 łyżka oleju rzepakowego
09 - 50ml śmietanki 18% lub alternatywy roślinnej
10 - Sól i pieprz do smaku

# Sposób Przygotowania:

01 - Wyjmij groszek z zamrażarki, aby mógł się rozmrozić. Ugotuj ryż jaśminowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrój żółtą paprykę na drobne kostki, a kukurydzę odsącz na sitku.
02 - W dużej misce wymieszaj jogurt, lekki majonez, curry, olej rzepakowy, śmietankę i przyprawy (sól i pieprz), aż powstanie gładki sos.
03 - Do dużej miski wrzuć ugotowany ryż, paprykę, rozmrożony groszek i kukurydzę. Polej wszystko przygotowanym wcześniej sosem i dokładnie wymieszaj.
04 - Spróbuj gotowej sałatki i w razie potrzeby dopraw solą, pieprzem lub curry. Podawaj i ciesz się smakiem.

# Uwagi:

01 - Sałatka ryżowa idealnie sprawdzi się jako dodatek do grilla, na stół przyjęciowy lub do kolacji.
02 - Przygotuj ją dzień wcześniej, aby smak miał czas się przegryźć. Przechowuj w lodówce.
03 - Możesz dodać inne warzywa, jak np. ogórek, dymkę czy dodatkową kukurydzę, aby urozmaicić smak.