Idealne na imprezy i grille (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Do sałatki makaronowej

01 - 450g makaronu fusilli
02 - 400g odsączonej i wypłukanej ciecierzycy (1 puszka)
03 - 300g przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych
04 - 100g drobno pokrojonych mini papryk
05 - 75g plasterków papryki peperoni
06 - 75g przekrojonych na pół oliwek Kalamata
07 - 100g tartego sera Parmesan
08 - 75g pokrojonego w kostkę sera Provolone (lub Mozzarella)
09 - 100g posiekanego na grubo baby szpinaku

→ Do sosu

10 - 120ml oliwy z oliwek extra vergine
11 - 60ml octu z czerwonego wina
12 - 30ml soku z peperoni (lub soku z cytryny)
13 - 3 łyżki drobno posiekanej szalotki
14 - 2 ząbki czosnku, posiekane
15 - 2 łyżeczki suszonego oregano
16 - 2 łyżeczki suszonej pietruszki
17 - 3/4 łyżeczki soli
18 - 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

# Sposób Przygotowania:

01 - Makaron fusilli ugotować w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente. Odcedzić, przepłukać zimną wodą i odstawić na bok.
02 - Wymieszać oliwę, ocet z czerwonego wina, sok z peperoni, szalotkę, czosnek, oregano, pietruszkę, sól i pieprz w misce. Odstawić na chwilę, żeby smaki się połączyły.
03 - W dużej misce wymieszać ugotowany makaron, ciecierzycę, pomidorki, paprykę, szpinak, peperoni, oliwki, Parmesan i Provolone.
04 - Polać sałatkę makaronową przygotowanym sosem i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 1–2 godziny, żeby smaki się przegryzły.

# Uwagi:

01 - Ten włoski miks makaronowy to świetne źródło białka dzięki ciecierzycy i serom oraz pełen świeżych warzyw.
02 - Przechowuj sałatkę w lodówce przez maksymalnie 3 dni. Przed podaniem dodaj odrobinę oliwy, aby odświeżyć konsystencję.
03 - Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodać do sosu łyżeczkę chili.
04 - Sałatka świetnie smakuje również z dodatkiem cukinii, karczochów lub ogórka.