Kurczak grzybowa zupa (Wersja Do Druku)

Pyszna zupa z kawałkami kurczaka, świeżymi grzybami, ziołami i kremową nutą w wywarze.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Warzywa

01 - 500 g pieczarek pokrojonych w plasterki
02 - 1 średnia cebula posiekana
03 - 3 szklanki świeżego szpinaku pokrojonego
04 - 2 łodygi selera pokrojone w drobną kostkę
05 - 4 ząbki czosnku rozgniecione

→ Zioła i Przyprawy

06 - 2 łyżeczki świeżego tymianku
07 - Szczypta płatków chili
08 - Sól do smaku
09 - Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

→ Białka

10 - 1 upieczony kurczak ze sklepu, rozdrobniony

→ Płyny

11 - 1,4 litra bulionu drobiowego
12 - 240 ml śmietany 18%

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Wlej trochę oliwy albo rozpuść kawałek masła na dużym garnku na średnim ogniu. Wrzuć cebulę i seler. Smaż aż będą miękkie i przezroczyste, to zajmie koło 3-4 minut.
02 - Wsyp pokrojone pieczarki i gotuj bez przykrycia przez 5 minut aż puszczą wodę i się lekko zarumienią.
03 - Wmieszaj tymianek i rozgnieciony czosnek. Podsmaż jeszcze 1-2 minuty, aż poczujesz piękny zapach.
04 - Wlej bulion drobiowy i śmietanę do garnka. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu 5 minut żeby składniki się połączyły.
05 - Dodaj pokrojonego kurczaka i szpinak. Gotuj kolejne 5 minut aż szpinak zmięknie, a wszystko będzie dobrze podgrzane.
06 - Posól i popieprz do smaku, dodaj szczyptę chili. Możesz dolać trochę soku z cytryny żeby danie było bardziej wyraziste. Wymieszaj i serwuj gorące z ulubionym pieczywem.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Najlepiej smakuje na domowym bulionie drobiowym. Można dorzucić dodatkowe warzywa jak marchewka czy por. Cytryna dodaje fajnej świeżości, ale nie jest konieczna.