01 -
Rozmroź i osusz krewetki, jeśli to konieczne. Obierz czosnek i cebulę, a następnie drobno posiekaj.
02 -
Ugotuj makaron al dente, pozostawiając trochę wody z gotowania na później.
03 -
Rozgrzej oliwę na patelni, smaż krewetki na dużym ogniu około 1-2 minuty, dodając sól (i płatki chili, jeśli chcesz), a następnie zdejmij z patelni.
04 -
Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek na małym ogniu, aż będą miękkie. Dodaj białe wino i gotuj, aż trochę odparuje. Następnie wlej śmietankę i dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
05 -
Wrzuć krewetki z powrotem na patelnię, dodaj makaron i dobrze wymieszaj. W razie potrzeby dodaj trochę wody z makaronu dla lepszej konsystencji.
06 -
Podawaj posypane świeżą pietruszką i, jeśli chcesz, odrobiną parmezanu.