Kremowa włoska quinoa (Wersja Do Druku)

Syta zupa z quinoa i ciecierzycy z ziołami, kremowym sosem pomidorowym i świeżym szpinakiem.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Warzywa

01 - 4 ząbki czosnku, posiekane
02 - 2 łodygi selera pokrojone na kawałki
03 - 3 marchewki, obranie i pokrojone w kostkę
04 - 1/2 średniej cebuli, drobno pokrojonej
05 - 2 szklanki świeżego szpinaku, poszarpanego na kawałki

→ Płyny i Bulion

06 - 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
07 - 2 łyżki oleju z oliwek
08 - 1 i 1/2 szklanki śmietanki 30%

→ Konserwy i Ziarna

09 - 1 puszka (400 g) ciecierzycy, odsączona i przepłukana
10 - 1 i 1/4 szklanki surowej i przepłukanej komosy ryżowej
11 - 1 puszka (410 g) krojonych pomidorów razem z sokiem
12 - 1 puszka (225 g) przecieru pomidorowego

→ Przyprawy

13 - 1 łyżka mieszanki przypraw włoskich
14 - Szczypta płatków chili
15 - Sól do smaku
16 - Świeżo mielony czarny pieprz do smaku

→ Dodatki

17 - Tarty parmezan do posypania

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Rozgrzej oliwę na dużym garnku lub rondlu. Dorzuć cebulę, marchewkę, seler i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Mieszaj od czasu do czasu i smaż przez 5-7 minut, aż warzywa staną się miękkie.
02 - Dodaj bulion, ciecierzycę, komosę, pomidory z puszki razem z sokiem, przecier i przyprawy. Wymieszaj dobrze, dopraw do smaku solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz ogień. Gotuj pod częściowym przykryciem przez 20-25 minut aż komosa będzie miękka.
03 - Wsyp szpinak i wlej śmietankę. Zamieszaj i popraw smak, dodając sól i pieprz jeśli trzeba.
04 - Nabieraj zupę do misek i posyp obficie startym parmezanem.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Jeśli chcesz bardziej kremową i bogatszą konsystencję, zamiast pół na pół użyj śmietanki 30%.
02 - Dodaj więcej bulionu jeśli wolisz rzadszą zupę.
03 - Dorzuć więcej warzyw jak cukinia czy papryka dla większej wartości odżywczej.