01 -
Na średnim ogniu, w dużej patelni, rozgrzej masło, stopniowo zmniejszając ogień na niski.
02 -
Dorzuć drobno posiekany czosnek, włoską mieszankę przypraw oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszaj i smaż około minuty.
03 -
Posyp mąką całą powierzchnię patelni i energicznie mieszaj, aż składniki się dobrze połączą. Smaż jeszcze minutę.
04 -
Powoli wlewaj bulion warzywny, ciągle mieszając trzepaczką, aby uniknąć grudek.
05 -
Delikatnie gotuj sos przez około 2 minuty, aż zacznie gęstnieć.
06 -
Dodaj śmietanę oraz świeżo tarty Parmezan i posiekaną natkę pietruszki. Mieszaj, aż sos stanie się gładki.
07 -
Na małym ogniu często mieszaj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
08 -
Dopraw do smaku solą i pieprzem po skosztowaniu.