01 -
W dużym garnku zagotuj 2 szklanki wody. Dodaj ryż, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. (Gotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu - uzyskasz około 3 szklanki ugotowanego ryżu).
02 -
Po ugotowaniu ryżu do garnka wlej 2 ½ szklanki mleka oraz dodaj sól. Dokładnie wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut, często mieszając, aż masa zgęstnieje i pojawią się bąbelki.
03 -
Dodaj cukier oraz pozostałe ½ szklanki mleka. Następnie wlej roztrzepane jajka i kontynuuj gotowanie przez 2-3 minuty, aż jajka się zetną.
04 -
Do gorącej masy wmieszaj ekstrakt waniliowy oraz masło. Jeśli lubisz, dodaj rodzynki.
05 -
Podawaj od razu na ciepło, w temperaturze pokojowej lub po schłodzeniu. Udekoruj cynamonem według uznania.