01 -
Ustaw piekarnik na 180°C. Wyklej blachy do pieczenia papierem do pieczenia lub silikonowymi matami.
02 -
W średniej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Odstaw na chwilę.
03 -
Za pomocą miksera na średnich obrotach ubicie masła z cukrem białym i brązowym, aż masa stanie się jasna i puszysta. Powinnaś zauważyć zmianę w kolorze i konsystencji.
04 -
Dodawaj po jednym jajku, mieszając dokładnie po każdym. Następnie wlej ekstrakt waniliowy i wymieszaj, aż wszystko się połączy.
05 -
Dodaj suche składniki i mieszaj tylko do momentu, aż masa się połączy. Nie mieszaj zbyt długo.
06 -
Wrzuć pokrojone jabłka i delikatnie je wymieszaj. Ciasto będzie gęste i trochę lepkie.
07 -
Uformuj kulki wielkości około 2 łyżek (30g każda) z ciasta. Umieść je na blachach do pieczenia, pozostawiając odstępy między nimi. Jeśli chcesz uzyskać ładniejszy kształt, możesz je delikatnie zrolować. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, schłódź je w lodówce przez 20-30 minut przed formowaniem kulek.
08 -
Piec ciasteczka przez 9-12 minut, aż brzegi lekko się zarumienią, a środek będzie właśnie gotowy. Nie piecz za długo.
09 -
Po upieczeniu pozwól ciasteczkom studzić się na blachach przez około 4-5 minut, a następnie przenieś je na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj w szczelnym pojemniku.