01 -
Dokładnie przepłucz ośmiornicę pod zimną, bieżącą wodą, upewniając się, że z wnętrza usunięto resztki piasku i atramentu.
02 -
Gotuj ośmiornicę w osolonej wodzie na małym ogniu przez około 30 minut, aż będzie miękka. Sprawdź, czy jest gotowa, nakłuwając ją widelcem.
03 -
W misce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Włóż ugotowaną ośmiornicę do tej mieszanki i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc, aby nabrała intensywnych smaków.
04 -
Rozgrzej grill na wysoką temperaturę przed grillowaniem.
05 -
Umieść zamarynowaną ośmiornicę na grillu i piecz przez 3-4 minuty z każdej strony, aż się przyrumieni i będzie chrupiąca. Unikaj zbyt długiego grillowania, by nie stała się gumowata.