Kurczak cesarza smak intensywny (Wersja Do Druku)

Delikatny kurczak duszony w kremowym sosie z curry, czosnkiem i pikantnym ketchupem.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Mięso

01 - 500 g fileta z piersi kurczaka

→ Przyprawy i dodatki

02 - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
03 - 1 łyżka oleju roślinnego
04 - 1 łyżka masła
05 - sól i pieprz do smaku
06 - 0,5 łyżeczki curry

→ Warzywa

07 - 2 średnie cebule
08 - 1 łodyga selera naciowego
09 - 1 mała czerwona ostra papryczka
10 - 2 ząbki czosnku

→ Ciecze

11 - 0,5 szklanki wrzątku
12 - 6 łyżek słodkiej śmietanki 30-36%

→ Sosy

13 - 2 łyżki pikantnego ketchupu

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Pokrój filet z piersi kurczaka na niewielkie kawałki i oprósz mąką ziemniaczaną.
02 - Na głębokiej patelni rozgrzej masło i olej, następnie wrzuć kawałki kurczaka i smaż, mieszając, przez około 5 minut, aż mięso się zarumieni.
03 - Pokrój cebulę w piórka i dodaj do smażonego kurczaka, smaż kolejne 5 minut, aż cebula zmięknie.
04 - Posiekaj kostkę selera naciowego (łodygę obierz z nitek), drobno posiekaj papryczkę (bez pestek) oraz czosnek i dodaj na patelnię. Smaż przez 5 minut, mieszając.
05 - Wlej wrzątek, dodaj curry, ketchup oraz dopraw solą i pieprzem według smaku. Przykryj patelnię i duś na małym ogniu przez 10 minut.
06 - Wlej śmietankę na patelnię i dusz potrawę jeszcze przez 5 minut, aż sos będzie kremowy i mięso miękkie.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Łodygę selera należy obrać z nitek, aby potrawa była delikatniejsza.