01 -
Wymieszaj syrop klonowy z musztardą dijon, żeby zrobić glazurę.
02 -
Usmaż albo zgrilluj piersi kurczaka, co chwilę smarując je glazurą, aż będą rumiane i dobrze upieczone.
03 -
Wrzuć pokrojonego słodkiego ziemniaka i brukselkę do miski, dodaj oliwę, sól, pieprz oraz, jeśli chcesz, cynamon i rozmaryn. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez kwadrans albo trochę dłużej, aż warzywa zrobią się miękkie i lekko skarmelizowane.
04 -
Przygotuj brązowy albo dziki ryż według instrukcji na opakowaniu, aż będzie miękki.
05 -
Na talerzu rozłóż ugotowany ryż, na to kawałki kurczaka i pieczone warzywa.
06 -
Polej wszystko resztką glazury i posyp orzechami pekan albo żurawiną, jeśli masz ochotę.