01 -
Najpierw pokrój resztki mięsa z kurczaka na drobne kawałeczki lub kostkę. Możesz użyć dowolnego przygotowanego wcześniej gotowanego, pieczonego lub smażonego kurczaka — pierś, resztki z rosołu czy kurczaka pieczonego. Ważne, by nie dodawać skóry, tylko samo mięso.
02 -
Marchewkę obierz i pokrój na drobne kawałki, pieczarki umyj i pokrój wedle uznania, a mrożony groszek odmierz. Przygotuj również bulion drobiowy.
03 -
Rozpuść masło w rondlu, następnie dodaj mąkę. Mieszaj energicznie trzepaczką, aby mąka dobrze połączyła się z masłem. Podsmażaj, aż nabierze złocistej barwy.
04 -
Stopniowo dodawaj bulion, mieszając go z zasmażką trzepaczką. Rób to powoli, aby nie powstały grudki, i doprowadź całość do zagotowania.
05 -
Wlej śmietanę do gotującego się sosu, dodaj pieczarki, marchewkę i groszek. Gotuj razem na małym ogniu przez około 5-8 minut, regularnie mieszając.
06 -
Na koniec przypraw sos solą, pieprzem i kroplą soku z cytryny. Na kilka minut wrzuć kawałki mięsa, aby się podgrzały. Podawaj najlepiej z ciepłym ryżem.