01 -
Do torebki strunowej wsyp mąkę, sól i pieprz. Włóż kurczaka, zamknij torebkę i dokładnie wymieszaj, aby równomiernie pokryć.
02 -
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i 2 łyżki masła na średnim ogniu. Strzepnij nadmiar mąki z kurczaka i kładź kawałki na patelni. Smaż przez 5-6 minut, obracając raz. Kurczak powinien być złocisty i dokładnie usmażony. Przełóż na talerz i odstaw.
03 -
Na tej samej patelni roztop pozostałą 1 łyżkę masła. Wrzuć pieczarki i podsmażaj przez 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
04 -
Dodaj szalotkę, czosnek oraz szczyptę soli. Podsmażaj przez 1-2 minuty, aż wszystko zacznie pachnieć.
05 -
Wlej bulion, wino Marsala, śmietanę, tymianek, sól i odrobinę pieprzu. Zeskrob delikatnie przypieczone pozostałości z dna patelni. Wszystko zagotuj i gotuj na małym ogniu bez pokrywki przez 10-15 minut, aż sos zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość o połowę.
06 -
Włóż kurczaka z powrotem na patelnię wraz z sokami, które puścił. Zmniejsz ogień i gotuj przez 2-3 minuty, pozwalając sosowi jeszcze bardziej zgęstnieć.
07 -
Ozdób potrawę posiekaną natką pietruszki, jeśli chcesz, i podawaj na ciepło.