01 -
Wrzuć kawałki kurczaka do miski. Zalej maślanką i ostrym sosem. Odstaw na pół godziny.
02 -
Rozstaw dwie miski. Jedna z roztrzepanymi jajkami, a druga z mieszanką mąki, bułki i przypraw.
03 -
Najpierw obtocz kawałki kurczaka w mieszance mąki. Potem zanurz je w jajkach, a na koniec znów w mące, żeby dobrze się trzymało.
04 -
Strzep nadmiar mąki delikatnie i poukładaj kawałki na blasze, zostawiając między nimi trochę miejsca.
05 -
W dużym, głębokim garnku rozgrzej olej do ok. 175 stopni Celsjusza (350 F), na około 5 cm głębokości, na średnim ogniu.
06 -
Smaż partiami przez 5-7 minut, aż kawałki będą rumiane i dobrze ugotowane. Odłóż na papierowy ręcznik, by odsączyć tłuszcz.
07 -
Na średnim ogniu w rondelku roztop masło. Dorzuć sos, miód, sok z cytryny i przyprawy. Mieszaj cały czas i gotuj 2 minuty, aż lekko zgęstnieje.
08 -
Wrzuć kawałki kurczaka do sosu i dobrze wymieszaj albo przełóż sos do miski i obtocz w nim kurczaka.
09 -
Zrób kanapki z kurczakiem i ulubionymi dodatkami, jak bułki brioche, surówka, ogórki czy sałata. Podawaj zaraz.