Kurczak miodowo-pikantny (Wersja Do Druku)

Soczysty, chrupiący kurczak w słodko-ostrej miodowej polewie, która daje pełnię smaku.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Marynata do kurczaka

01 - 4 filety z kurczaka bez skóry, pokrojone na 2 części
02 - 480 ml maślanki
03 - 30 ml ostrego sosu (najlepiej Frank’s Red Hot)

→ Panierka

04 - 2 duże jajka, roztrzepane
05 - 120 g mąki uniwersalnej
06 - 120 g bułki tartej Panko
07 - 15 ml przyprawy Slap Yo Momma
08 - 7,5 ml soli przyprawowej
09 - 5 ml papryki słodkiej
10 - 5 ml czosnkowego proszku
11 - 2,5 ml proszku do pieczenia
12 - 2,5 ml czarnego pieprzu
13 - Olej roślinny do głębokiego smażenia

→ Miód z pikantnym sosem

14 - 120 ml Frank’s Red Hot
15 - 60 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
16 - 90 ml miodu
17 - 28 g niesolonego masła
18 - 5 ml przyprawy Slap Yo Momma

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Wrzuć kawałki kurczaka do miski. Zalej maślanką i ostrym sosem. Odstaw na pół godziny.
02 - Rozstaw dwie miski. Jedna z roztrzepanymi jajkami, a druga z mieszanką mąki, bułki i przypraw.
03 - Najpierw obtocz kawałki kurczaka w mieszance mąki. Potem zanurz je w jajkach, a na koniec znów w mące, żeby dobrze się trzymało.
04 - Strzep nadmiar mąki delikatnie i poukładaj kawałki na blasze, zostawiając między nimi trochę miejsca.
05 - W dużym, głębokim garnku rozgrzej olej do ok. 175 stopni Celsjusza (350 F), na około 5 cm głębokości, na średnim ogniu.
06 - Smaż partiami przez 5-7 minut, aż kawałki będą rumiane i dobrze ugotowane. Odłóż na papierowy ręcznik, by odsączyć tłuszcz.
07 - Na średnim ogniu w rondelku roztop masło. Dorzuć sos, miód, sok z cytryny i przyprawy. Mieszaj cały czas i gotuj 2 minuty, aż lekko zgęstnieje.
08 - Wrzuć kawałki kurczaka do sosu i dobrze wymieszaj albo przełóż sos do miski i obtocz w nim kurczaka.
09 - Zrób kanapki z kurczakiem i ulubionymi dodatkami, jak bułki brioche, surówka, ogórki czy sałata. Podawaj zaraz.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Reguluj ostrość sosu według gustu. Jeśli wolisz lekką wersję, upiecz kurczaka zamiast smażyć.
02 - Kanapki podawaj na tostowanych bułkach brioche z dodatkami, które dodadzą smaku i chrupkości, np. surówką czy ogórkami.